Sarıkamış Harekatı’nın 104.yıldönümünde anma etkinlikleri kapsamında Doğu Anadolu illerinde yürüyüşler düzenlendi.

Erzurum’da Palandöken’e tırmanış
Sarıkamış Harekâtının 104. yılı anma etkinlikleri çerçevesinde Erzurum’da düzenlenen tırmanışa Vali Okay Memiş’in yanı sıra, Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil,  kamu kurum amirleri, öğrenciler ve dağcılar katıldı. 
Gondol tesislerinin bulunduğu alanda toplanan katılımcılar daha sonra yaklaşık 2,5 kilometrelik yolu yürüyerek Dedeman Oteli'nin bulunduğu mevkiye geldi. Burada düzenlenen törende saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve günün anlam önemine binaen konuşmalar yapıldı. 
Erzurum Valisi Okay Memiş, kendi dedesinin de Sarıkamış- Bardız Harekâtında şehit düştüğünü ifade ederek tüm şehitlere Allah’tan rahmet diledi. 
Konuşmaların ardından dağcı grubu 3 bin 200 metre yükseklikteki Ejder Zirvesi'ne tırmanış yaparak burada dev Türk bayrağı açtı. 
Ağrı

Ağrı Valiliği, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Sarıkamış Harekatı’nın 104’ncü yıl dönümü kapsamında ‘Sarıkamış Şehitleri Anma Yürüyüşü’ düzenlendi. Cumhuriyet Caddesi’nin girişinde başlayan yürüyüşe, Vali Süleyman Elban, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü V. Cihan Demir, İl Müftüsü Tandoğan Topçu, İl Milli Eğitim Müdürü M. Faruk Tekin, askeri erkan, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ellerine Türk bayrakları alan vatandaşlar ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganları atarak Abide Meydanı’na kadar yürüdü. Şehitler için meydanda saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Kur’an tilavetinin ardından İl Müftüsü Topçu tarafından dua okundu. 
Sarıkamış şehitlerini anarak konuşmasına başlayan Vali Süleyman Elban, 90 binin üzerinde vatan evladının olumsuz hava koşulları nedeniyle şehit olduğunu söyledi. 

Bingöl

Bingöl'de ‘Sarıkamış Şehitlerine Saygı Yürüyüşü' düzenlendi. 
Bingöl Valiliği ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Sarıkamış şehitlerini anmak için yürüyüş düzenlendi. Valilik önünde toplanan kalabalık, ellerinde Türk bayrakları ile Genç Caddesi üzerinde bulunan Şehitler Anıtı'na doğru yürüdü. Soğuk havaya ve yağmura aldırış etmeyen kalabalık salavat getirdi. Şehitler Anıtı önüne gelen kalabalık, İl Müftüsü Muharrem Genç’in okuduğu duanın ardından dağıldı. 
Yürüyüşe katılan Vali Kadir Ekinci, “Sarıkamış’ta yaklaşık 100 yılın üzerinde bir süre önce eksi 30, eksi 40 derecelerde Allahu Ekber Dağları'nda toplam 90 bin şehidimizi Hakk'ın rahmetine uğurladık. O gün vatan onlardan canlarını vermeyi bekliyordu, kanlarını akıtmayı bekliyordu onlar da onu yaptılar” dedi. 

Erzincan

Erzincan’da Sarıkamış Harekatı’nın 104. yılı dolayısıyla "Gençlik Şühedanın İzinde" sloganıyla Sarıkamış Şehitleri’ni Anma yürüyüşü gerçekleştirildi. 
Yüzlerce kişinin katıldığı anma yürüyüşünde Sarıkamış’ta şehit olan Mehmetçikler anıldı. Erzincan Valiliği Erzincan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi organizasyonunda Sarıkamış Harekâtı sırasında şehit düşen Mehmetçikleri anmak için yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe Erzincan Valisi Ali Arslantaş,3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Gençlik ve Spor İl Müdürü Burak Mumcu, Emniyet Müdürü Bülent Şensoy, Gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve yüzlerce genç katıldı. Yürüyüş öncesi Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yürüyüşe katılanlara Türk Bayrağı dağıtımı yapıldı.
Ordu Caddesi üzerinde bulunan Saat Kulesi önünde bir araya gelen gençler, sporcular ve vatandaşlar pankart ve Türk Bayrağı ile Ordu Caddesinden Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüp şehit olan Mehmetçikleri yad ettiler. Yürüyüş sonunda Cumhuriyet Meydanında Millet Kıraathanesi binası arkasında toplanan vatandaşlar Sarıkamış Şehitleri için Saygı Duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okudu. Program Sarıkamış Şehitleri için Kur'an-ı Kerim tilaveti okunması ile devam etti. 

Genç kuşakların Sarıkamış Harekatı'ndan önemli dersler çıkarması gerektiğini vurgulayan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise konuşmasında "Sarıkamış Destanının üzerinden 104 yıl geçti ama acı hala yüreklerimizde yer alıyor. Anadolu Toprakları hiç gülmedi. Asırlar boyunca ne iç düşmanlar durdu ne de dış düşmanlar durdu” ifadelerini kullandı.

Iğdır

Iğdır Valiliği “Gençlik Şühedanın İzinde” etkinliği ile Sarıkamış şehitleri için yürüyüş düzenledi. 
Şehitler Caddesi Şehit Mehmet Çavuş Anıtı önünde başlayan yürüyüş, Zübeyde Hanım Bulvarında saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile devam etti. Sarıkamış Harekatının 104. yılında şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu dualar edildi. Etkinlik, vatandaşlara dağıtılan çorba ikramının ardından sona erdi. 
Van

 VAN'da, Sarıkamış Harekatı'nın 104'üncü yılı anma etkinlikleri çerçevesinde yürüyüş ve anma programı düzenlendi. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, "Birbirinden 6 milyon insan öldürmüş Avrupa, bugün tek devlet olmaya çalışırken, biz bin yıllardır birlikte yaşamış insanlar olarak birbirimizin boğazına neden sarılmışız? Ne olur bunu sorgulayalım ve basit 'Ya bizi Batı karıştırıyor' diye de işin kolayına kaçmayalım" dedi.

Kent merkezindeki Beşyol Meydanı'nda başlayıp, Cumhuriyet Caddesi'ne kadar devam eden yürüyüşe; Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yavuz Özfidan, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, bazı kurum amirleri ve yüzlerce kişi katıldı. Yürüyüşe katılan yüzlerce kişi, dev Türk bayrakları taşınıp, Sarıkamış şehitlerini andı. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Bilmez, "Ben gençlerimizden hem tarihi hem de bugün bölgemizde yaşananları iyi okumalarını istiyorum. Akılımızı kullanalım, bölgemizde oynanan oyunların farkında olalım. Ayrıştırmayla hiçbir yere varmayacağımızın farkında olalım. Bu cennet vatanda hepimizin huzurla ve kardeşçe yaşamamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

Konuşmanın ardından Kur'an-ı Kerim okunurken, Sarıkamış Harekatı şehitleri için dua edildi.