21 Mart Dünya Down Sendorumu ve Farkındalık günü Erzurum’da gerçekleştirilen ‘Farkındalık Yürüyüşü’ ile kutlandı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün düzenlediği yürüyüşte anlamlı pankart ve dövizler dikkat çekti.

GHSİM/ERZURUM

21 Mart Dünya Down Sendromu ve Farkındalık Günü Erzurum’da kutlandı.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Gönüllülükle İlgili Konulu Proje kapsamında Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘+1 Farkla Aynıyız’ farkındalık yürüyüşü büyük ilgi gördü.

Atatürk Üniversitesi Kampüsü’ndeki Yurtların önünden başlayan Farkındalık Yürüşü üniversite çıkışındaki kartal heykelinin önünde son buldu. Vali Yardımcısı Saadettin Doğan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, Şube Müdürleri, Yurt Müdürleri, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Cemil İlbaş, diğer kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş, yurt ve ünicersite öğrencisi katıldı.

Anlamlı pankart ve dövizler

‘+1 Farkla Aynıyız’ adlı yürüyüşte, öğrencilerin taşıdıkları anlamlı pankart ve dövizler etkinliğe damga vurdu.

‘Artı 1 arkadaşım birlikte daha güzeliz’, ‘Farkındalığımız, farklılığımız unutturacak’, ‘Farklılıklar biz birlikteyken daha güzel’, ‘Dünya farklılıklarla güzel’, ‘Down Sendromu bir hastalık değildir.’, ‘Gerçek dostlar kromozom saymaz’,’Tıpkı Sizin Gibiyiz.’ gibi açılan dövizler dikkatlerden kaçmadı.

70 bin Down Sendromlu insan var

“Down Sendromlu kardeşlerimizin farkındalık günü sebebiyle burada toplanmış bulunmaktayız” diyen Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, Birleşmiş Milletler’in kararı ile 21 Martın Dünya Down Sendromlular Günü olarak belirlendiğine işaret etti.

21 Mart tarihinin seçilmesindeki en önemli neden ise Down Sendromlu bireylerde 21. Kromozomun 3 tane oluşunu simgelemesi olduğunun altını çizen Taşkesenligil, şunları kaydetti:

“Dünya üzerinde 6 milyon civarında Down Sendromlu kardeşimizin olduğu bilinmektedir. Ülkemizde ise net bir veri olmamakla beraber Türkiye Down Sendromu Derneği’nin açıklamalarına göre 70 bin civarında Down Sendromlu vatandaş olduğu tahmin ediliyor. “Gerçek Dostlar kromozom saymaz.” Diyerek çıktığımız bu yolda Down Sendromlu olmanın bir hastalık olmadığını dolayısıyla bulaşıcı olmadığını ve sadece genetik bir bozukluk olduğunu belirterek kardeşlerimizin her zaman yanında olduğumuzu söylemek isteriz.”

Down sendromu bir hastalık değildir

Taşkesenlgil,  “Down Sendromlu olmak eksiklik değil +1 fazlalıktır. Farklı olmak ise normal olandır” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nasıl ki kimimiz uzun boylu kimimiz sarışınken kimimizin de kromozom sayısı arkadaşlarımızınkinden farklı olabilir. Down Sendromlu kardeşlerimizi ifade ederken “Eğer bu dünyada melekleri görme şansımız var mı diye soracak olursanız size evet diyebilirim, zira “Down Sendromlu” çocuklar Allahın yer yüzüne gönderdiği meleklerdir.” İfadesini hiç çekinmeden kullanabiliriz. Down Sendromlu kardeşlerimizin gelişimleri yavaş ilerlediğinden ilerleyen zamanlarda yaşıtlarından geride kalmışlık olarak belirtileri kendini gösterir. Fakat uygun eğitimlerle ve desteklerle gelişimleri normal bireylere oldukça yaklaşabilir. Bizim görevimiz ise bu kardeşlerimize elimizden gelen desteği sağlayarak sosyal yaşantılarında onların yanlarında olmaktır.”

Bu arada yürüyüşe katılan Down sendromlu Sinem, etkinliğin adeta maskotu haline gelirken, Down sendromlu Hasan ile Yusuf da büyük ilgi gördü.