Samsun’dan yola çıkan Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği 9 kişilik ekiple, 1919 kilometre yol kat ederek, Atatürk’ün Kuruluş Mücadelesini başlattığı güzargahta pedal çeviriyor. 29 Nisan’da Samsun’dan yola çıkan bisikletli grup, 17 Mayısta Ankara’ya ulaşacak. ‘İlk Adım’dan Kurtuluşa Ata’nın izinde’ sloganıyla pedal çeviren sporcular, Erzurum Porotokolünü ziyaret etti.


(Erzurum-GSİM) ‘İlk Adım’dan Kurtuluşa Ata’nın izinde’ sloganı ile pedal ceviren Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği, Atatürk’ün Samsun’dan yola çıkarak, başlattığı kurtuluş mücadelesi kapsamında Kurtuluş Savaşı’nın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal’in, geçtiği güzergahlarda pedal çeviriyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile 29 Nisan 2019 tarihinde Samsun’dan yola çıkan 9 kişilik bisikletçi grubu, 17 Mayıs 2019 tarihinde Ankara’ya ulaşak. Başkentteki ziyaretlerin ardından proje tamamlanacak.

Samsun’dan gelen bisitletli gruba Erzurum Bisiklet Kulübü sporcuları da eşlik etti. Gezinin Erzurum ayağına Erzurumlu bisikletçilerinde katılımı ile 25 kişi Erzurum cadde ve sokaklarında pedal çevirdi. Kongre Binası ve Atatürk Evini ziyaret eden bisikletçiler, Kongre binasının önünde mini bir konserde organize ettiler. Saz ve sözleriyle Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendiren grup, Kent Meydanı’nda da zeybek oynadı. Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği üyeleri daha sonra Gençlik ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil nezaretinde Vali Okay Memiş  ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’i ziyaret etti.

ERZURUM ATATÜRK’Ü BAĞRINA BASMIŞTIR

9 kişilik bisikletli grubun Kurtuluş Mücadelesinin başladığı güzergahta pedal çevirmesinin çok anlamlı bir hareket olmasının yanında sağlıklı bir spor organizasyonu da olduğunun altını çizen Erzurum Valisi Okay Memiş, “Bazen bisikletimle Erzurum’un caddelerinde dolaşıyorum. Şimdi biz Palandöken’de dağ bisikleti parkuru yapıyoruz. Uluslararası yarışmaların yapılacağı önemli bir turistik alan olacak” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlatırken, Erzurum halkının kendisine çok büyük bir destek verdiğini ve Kazım Karabekir Paşa’nın da Atatürk’e ‘Emrinizdeyim’ demesiyle, her şeyin değiştiğini ifade eden Vali Memiş, “Erzurum Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bir kent. Tıpkı Samsun gibi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk 53 gün Erzurum’da kalıyor ve Dadaşlar Atatürk’ü bağrına basıyor. Atatürk Samsun’dan yola çıkıp Erzurum’a geldiğinde saray onu görevden alıyor. Askeri ile ilişkisini kesiyor ve sivil oluyor. Kazım Karabekir Paşa 9. Kolordu Komutanı ve Atatürk’ünde tutuklanma kararı var. Kazım Karabekir Paşa geliyor ve ‘Emrinizdeyim’ deyince Kurtuluş Savaşı’nın seyri değişiyor. Aslında İstanbul’dan Anadolu’ya geçip Kurtuluş Savaşı’nın başlatma fikrinin en güçlü fikirlerinden biri Kazım Karabekir Paşadır. Böylelikle mücadele devam ediyor ve büyük güçlü Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri böylece milletle birlikte atılmış oluyor” diye konuştu.

YEDİ DÜVELE KAFA TUTMUŞ BİR MİLLETİZ

Milli Mücadelenin 100. Yılı kutlamaları kapsamında Vali Okay Memiş’i ziyaret eden eden bisikletli grup, ardından Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’i ziyaret etti. Başkan Sekmen, bisikletçilere çıktıkları yolculukta başarı dileklerini ileterek, “Bizler yedi düvele kafa tutmuş bir milletin torunlarıyız. 15 Temmuz’da bu millet gazi meclisini bombalayan hainlere ‘dur’ demiş ve Türk halkının feraseti ile derbe girişimini püskürtmüş bir ülkeyiz. Sizlerde bisikletli kardeşlerimiz olarak Milli Mücadelenin başladığı topraklarda pedal çeviriyorsunuz ve önemli bir farkındalığa imza atıyorsunuz. Bugün bile hainler rahat durmuyor. Dış güçlerin maşası teröristler ülkemizi bölmek için seferber olmuşlar ama kimse bu ülkenin bir çakıl parçasını bizden koparamaz. Allah birliğimizi ve beraberliğimizi daim etsin. Size de yol güzergahlarınızda kazasız belasız yollar diliyorum” dedi.

HER ŞEY MİLLİ MÜCADELENİN 100’ÜNCÜ YILI İÇİN

Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği Başkanı ve Proje Koordinatörü Tanju Subaşı, Samsun Valiliği’nin Milli mücadelenin 100. Yıl Etkinlikleri Programı'nda yer alan, Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği'nin hazırladığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün finanse ettiği proje hakkında bilgi verdi.

Subaşı,  “100. Yıl’da İlk Adım’dan Kurtuluş’a Ata’nın İzinde 19 Günde 1919 Kilometre Pedallıyoruz” projemiz ile 29 Nisan-17 Mayıs 2019 tarihleri arasında, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlatırken geçtiği yolları bisikletlerimizle kat ederek, 19 günde 1919 km pedal çevireceğiz. Samsun İlkadım’dan başlayarak Havza, Amasya, Tokat, Erzurum, Erzincan, Sivas, Kayseri ve Nevşehir şehirlerini geçtikten sonra Ankara Eski Meclis’te sona erecek olan yolculuğumuz esnasında, Gazi ve silah arkadaşlarının konakladıkları misafirhaneleri ve kullandıkları kongre binalarını ziyaret edecek, bağımsızlığımızın yüzüncü yılında, istiklalimizin mimarlarını şükran ve minnetlerimizle anacağız. Bizler, bu anlamlı yolculuğa çıkacağımız için çok heyecanlı ve bir o kadar da gururluyuz. Yüz yıl önce Samsun’da yakılan bağımsızlık ateşini, bugün içinde taşıyan herkesin, heyecanımıza ve gururumuza ortak olacağını biliyoruz. Bu yüzden ayrıca derin bir kıvanç içindeyiz. Amacımız, Milli Mücadele’nin yüzüncü yaş gününü kutlamanın yanı sıra, ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine taşıyacak ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz için, milli mücadele ruhu, tarih bilinci, milli değerlere bağlılık gibi konularda örnek teşkil etmektir” dedi.

Bu arada Gençlik ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenlgil, şube müdürü Letif Arslan, Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş Genel Müdürü Ahmet Dal ile Spor Müdürü Muzaffer Şahin’inde hazır bulunduğu ziyaretlerde Vali Okay Memiş ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği üyelerine hediye verdi. Ekolojik Yaşam Bisiklet Derneği Başkanı Tanju Subaşı da, Erzurum Valisi Okel Memiş’e plaket verirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e Samsunspor atkısı hediye etti.