Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından Erzurum’da düzenlenen Sprint Yarışları, 35 derece sıcakta yapıldı. Atletler bunaltıcı sıcağa rağmen süper yarış çıkarttı. İlk gün yarışlarında rekorlar kırıldı.


GHSİM-ERZURUM

Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından Erzurum’da ilk kez uluslar arası sprint ve atlama yarışları ile bayrak yarışları düzenlendi. Erzurum GHSİM’nin Tartan Atletizm Pisti’nde düzenlenen yarışlara Türk milli sporcuların yanı sıra Romanya, Ukrayna gibi ülkelerin sporcuları da katıldı. GHSİM İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, Atletizm Federasyonu Başkan Vekili Yasin Taş, Teknik Kurul Üyeleri Hanifi Aslantürk, Aydın Çetin, Ahmet Ali Baş, Atletizm İl Temsilcisi Fesih Doğan ile Güven Gülüm’ün de izlediği yarışlar sıcak bir havada yapıldı. 35 dereceye varan bunaltıcı sıcakta koşan atletler rekorlara imza attı.

Erzurum’da Rekorlar geldi

Erzurum’da Cumartesi günü başlayan ve iki gün süren 1. Sprint ve Bayrak Yarışlarında ilk gün dört Türkiye Rekoru kırılırken, bir de Olimpiyat Barajı Kotası aşıldı. 400 m. Eng. Yarışında Yasmani Copello Escobar 49.39 koşarak kendine ait olan Türkiye Rekorunu geliştirirken, olimpiyat Barajını geçme başarısını da gösterdi.

400 m. yarışında Yavuz Can 45.97 koşarak Büyükler Yeni Türkiye Rekoru kırarken Batuhan Altıntaş yine 400 m. yarışında 46.30 koşarak Gençler Yeni Türkiye Rekoru kırdı. Ayrıca Emre Zafer Barnes, Jak Ali Harvey, İzzet Safer ve Yiğitcan Hekimoğlu’ndan oluşan 4×100 bayrak takımı 38.79’la en iyi dereceyi yaptılar. 4×100 Bayrak Yıldız Kız Bayrak Takımımız (Eda Nur Kılıç, Ecem Çalağan, Berivan Yetgil, Elif Polat) 48.02 derece ile Yıldızlar Yeni Türkiye Rekoru kırdılar.

Rio için koştular

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Atletizm Tartan Pisti'nde gerçekleştirilen yarışlarında sporcular, Ağustos ayında yapılacak dünya şampiyonası ve Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek 2016 Yaz Olimpiyatları'na kota alabilmek için kıyasıya mücadele etti.  Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Sprint Koordinatörü Çetin, kısa mesafe koşucularının dünya ve olimpiyat kotası alabilmek için buradaki derecelerinin çok önemli olduğunu söyledi. O nedenle hem bayrak takımları hem de kısa mesafe koşucularını buraya getirdiklerini belirten Çetin, şunları söyledi: "Erzurum yüksek rakımlı bir yer. 1780 metre yükseklikteki bu pist, sporcular için daha az sürtünme ve daha az yer çekiminden dolayı bir avantaj sağlıyor.  O nedenle yarışmayı buraya vermeyi uygun gördük. Aslında bu tür yerler dünyada çok fazla yok. Bizde Erzurum'u bundan sonra daha sık kullanmayı düşünüyoruz. Birbirinden değerli sporcularımız burada derece elde edebilmek için ter döktü.  Önümüzdeki hafta balkan şampiyonası var. Sonraki hafta Mersin'de dünya şampiyonası için bir yarışmamız daha olacak kota için. Üç hafta üst üste bir yarış tempomuz var. İnşallah çocuklarımızda iyi derece koşup dünya şampiyonasına ve önümüzdeki yıl yapılacak olimpiyata bir kota almayı planlıyoruz. Önümüzdeki 20-30 Ağustos'ta dünya şampiyonası var. Öncelik o sonra da önümüzdeki yılki olimpiyatlar için bir kota almayı planlıyoruz."

Yapılan yarışlar ilk gün dereceye giren sporculara madalyaları, takımlara da kupaları verildi. Takım halinde Türkiye ilk günü şampiyon bitirdi.