2026 Kış Olimpiyatları’na aday olan Erzurum’a gelen IOC heyeti Türk yetkililer ile diyalog görüşmelerine başladı. IOC Kıdemli Baş Danışmanı Gilbert Felli ve IOC Olimpiyat Adaylık Koordinasyon Proje Müdürü Pierre Dorsaz’ın Erzurum’daki ilk izlenimlerinin oldukça olumlu olduğu belirtildi.

GHSİM/ERZURUM

2026 Kış Olimpiyatlarına aday olan Erzurum, IOC ile diyalog görüşmelerine resmen başladı. IOC heyeti ilk diyalog toplantısını Palandöken Kayak Merkezi’ndeki Sway Otel de Türk yetkililerle yaptı. IOC Kıdemli Baş Danışmanı Gilbert Felli ve IOC Olimpiyat Adaylık Koordinasyon Proje Müdürü Pierre Dorsaz’ın Erzurum’la ilgili ilk izlenimlerinin oldukça olumlu olduğu öğrenildi.

Genel Müdür Baykan da katıldı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Veli Ozan Çakır, TMOK Yönetim Kurulu Üyesi Perviz Aran,  da toplantıya katıldı.

Diyalog heyeti olarak da Erzurum Gençlik Hizmetleri  ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkensenligil, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Dal,  İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, KYK İl Müdürü Salih Kaygusuz, 2017 EYOF Genel Koordinatörü Necati Kaplan,  yine EYOF 2017’da  komite başkanlığı yapan isimlerden Ahmet Çelebi, M. Akif Fencioğlu, Gürsel Bedir’in yanı sıra Atatürk Üniversitesi’nden Yavuz Konca, Mustafa Yaprak, ETÜ’den Dilek Okuyucu ve Kayak Federasyonu’ndan Selçuk Yıldırım ile Havalimanı yetkilileri de toplantıya katıldı.

Tesisleri geziyorlar

IOC Kıdemli Baş Danışmanı Gilbert Felli ve IOC Olimpiyat Adaylık Koordinasyon Proje Müdürü Pierre Dorsaz ile Türk Heyeti, spor tesislerini gezerken, önce Sway Otel pistlerini ve Palandöken Kayak Merkezi’ni gezerek incelemelerde bulundu. IOC heyetinin Cuma gününe kadar kayak ve buz tesisleri ile Kazım Karabekir Stadı ile Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Fuar Merkezi’ndeki medya alanlarını da gezecekleri ifade edildi.

Adaylık kaderimiz Ekim ayında belli olacak

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK )Yönetim Kurulu Üyesi Perviz Aran, 2026 Kış Olimpiyatları adaylık sürecinde Erzurum’da diyalog ve değerlendirme toplantısı yaptıklarını belirterek, “Ekim ayında olimpiyatlara aday 7 şehirden üçü elenecek. Dördü adaylık için yarışacak.  Bu süreçte buraya gelen IOC üyeleri de bizle diyalog görüşmeleri yaparak, bir nevi rehberlik ediyorlar. Biz hazırlıklarımızı yaparken, Ekim ayını bekleyeceğiz” dedi.

Güçlü rakipler var

Spor Genel Müdürü Yardımcısı Dr. Veli Ozan Çakır, Ekim ayında olimpiyatlara adaylık konusunda güçlü rakiplerle yarışacaklarının altını çizerek, “ Erzurum kış oyunlarında tecrübeli bir şehrimiz.  Kış olimpiyatlarının durumu çok farklı, güçlü rakiplerimiz var, daha önce de bu oyunlara ev sahipliği yapmış rakiplerimiz var ama Erzurum’un da kendine has özellikleri var. biz de bu özellikleri ön plana çıkaracağız. Biz kendi artılarımızla bu adaylık sürecini en iyi şekilde geçirmeye ve 2026 yılında düzenlenecek olan kış olimpiyatlarını Erzurum’a getirmeye çalışıyoruz.

Burada heyetle teknik gezide bulunuyoruz. Onların hazırlayacağı rapor çok önemli bu anlamda. Ekim ayında yapılacak toplantıda şehirlerin hangisinin adaylık statüsüne geçeceği ve adaylığının devam edeceği seçilecek. Biz Erzurum’un bu safhayı atlatacağını düşünüyoruz” dedi.

Aday olursak kızak pisti yapılacak

2026’ya adaylık konusunda şu anda olması gereken hazırlıkların tamam olduğuna işaret eden Spor Genel Müdür Yardımcısı Dr. Veli Ozan Çakır,  “Bazı tesislerin yapılması gerekiyor bunlar da adaylı durumunda başlanacak.  Kızak tesisi yapılmalı, sürat pateninde uzun mesafe yarışı için oval adı verilen salonun olması ve çeşitli yerlerin kapasitesi artırılacaktır. 2019’da zarfta Erzurum adı çıkarsa bu tesisler başlanacaktır. Türkiye kısa sürede bu tesislerini tamamlayacaktır. İletişim boyutunu en iyi şekilde kurup kış olimpiyatlarında 2026nın gülen tarafı biz olacağız diye umuyoruz. Heyet Cuma gününe kadar burada olacak. bugün ve yarın tesis gezilerimiz olacak. Cuma günü de miras kavramları konuşulacak. Bu sistem yeni olimpiyat adaylarında yeni bir sistem var. aday adaylığı dışında önce diyalog süreci yaşanıyor.  Bu süreçte ilk dönem diyalog sürecine giren şehirler rehberlik yapıyor. Biz de şu an bir nevi rehberlik yapıyoruz. Artık hem adaylık hem de oyunların maliyetinin düşmesini istiyor olimpiyat komitesi. Makul bir bütçeyle dört dörtlük yapmak isteniyor” diye konuştu.