‘Şehirler ve Kültürler’ Projesi kapsamında yaşları 14-24 yaş arasında değişen  40 kız öğrenci, kentteki sanatsal ve kültürel faaliyetleri gözlemlemek üzere Konya’dan Erzurum’a geldi.
Kafile Başkanı Türkiye İmam Hatipler Vakfı (TİMAV) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğdu, Kurtuluş Savaşı’nda canla başla mücadele eden Nene Hatun’u, Konyalı öğrencilere tanıtmak istediklerini söyledi. Erdoğdu, “Konya’dan Erzurum’a kültür köprüsü kurmaya geldik. İstedik ki kız öğrencilerimiz Nene Hatun’u yerinde tanısın, hemcinsinin örnek mücadelesini öğrensin, ibret alsın. Ne zorluklarla istiklal mücadelemizi kazandığımızı unutmasın. Gelecek nesillerimiz onlara emanet, evlat yetiştirirken bunun bilincinde olsun. Bu vatanın çok ucuz kazanılmadığını, çok pahalı bedeller ödeyerek miras bırakıldığını öğretmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızda bu ruh ve heyecanı yaşayacağını ümit ediyoruz. Dadaşlar diyarı Erzurum’u çok beğendik” dedi.
“Yaşınız kaç olursa olsun, eğitiminizi tamamlayın”
Öğrenciler, ziyaretin ilk gününde İl Müftüsü Hasan Çınar’ı makamında ziyaret etti. Kız öğrencilere eğitim görmelerini tavsiye eden Müftü Hasan Çınar, “Dadaşlar diyarı Erzurum’a öncelikle hoş geldiniz. Bu yapacağınız gezide tarihi ve kültürel yerlere yapacağınız ziyaretlerin yanı sıra, Erzurum’u Erzurum yapan önemli şahsiyetlerini de ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Üç kişinin duası kabul olur. Mazlumun duası, babanın duası ve yolcunun duası. Siz şu anda yolcusunuz. Şu anda dünya da zulüm gören mazlum Müslümanlar için dua etmelisiniz. Bilinçli Müslümanlar olmalısınız, Kur’an ve ayetleri ile yakın olmalısınız. Kur’anı yaşamanız gerekir. Bunun içinde yaşınız kaç olursa olsun, eğitiminizi tamamlayın. Bulunduğunuz konumda bir üst konuma geçmek için yılmadan çalışın. Ben müftü olmama rağmen,  bu yaşıma rağmen hala yüksek lisansı bitirdim, doktora yapıyorum. Müslüman da asla ama asla okumanın yaşı olmaz. Kur’anı bilen ve yaşayan kişinden, zarar gelmez. Yeter ki siz okuyun, bizim yerimize geçin, sizde hayırlı nesiller yetiştirin” dedi. 
Gençlerin Müftü Hasan Çınar’ı ziyareti esnasında da oldukça mutlu anlar yaşandı. Kafile Başkanı Mehmet Erdoğdu, Müftü Hasan Çınar’a Konya kültürünün bir parçası olan ‘Mevlana şekeri’ hediye etti. Çınar, bu tatlı jest karşısında, memnuniyetini belirtti.
Öğrenciler ocak başında
Erzurum’un geleneksel ağız tadı olan cağ kebabına, Konyalı öğrenciler hayran kaldı. Cağ kebabı yapılışı konusunda Çınar Cağ Kebap işletme sahibi Salih Artut’tan bilgi alan öğrenciler, ocak başına geçerek cağ kesti. Kebabın yapılışını en ince ayrıntısına kadar anlatan Salih Artut’u öğrenciler ilgi ile dinlediler.