Evlere televizyon yerine satranç girmeli

Erzurum Atatürk Üniversitesi Satranç Kulübü tarafından düzenlenen “Türkiye’de Satrancın Gelişimi” konulu söyleşi dün yapıldı. Kültür Sitesi’nde yapılan söyleşiye konuşmacı olarak Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı ve FIDE Asbaşkanı Gülkız Tülay, TSF Asbaşkanı Prof. Dr. Yusuf Doğruer ve TSF Yönetim Kurulu üyesi ve Eski Erzurum Vali Yardımcısı Kasım Yekeler konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’de satrancın her geçen gün büyüdüğüne ve uluslararası arenada Türkiye adına dereceler kazandıklarını belirten TSF Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Yekeler, “Türkiye’de satranç hızla büyüyor. Rusya gibi satrançta bir devi geride bırakıp şampiyon olmak,  bu sporda nerelere geldiğimizin en güzel örneği. Televizyonun yerine artık evlere satranç sporu girmeli. Bu spor öyle bir branş ki, eşinizle, çocuğunuzla, yaşlılarla oynanabiliyor. Satrancı oynamanın yaşı yok” dedi.
Satrancı evlere taşıyacağız
Türkiye Satranç  Federasyonu Başkanı ve FIDE Asbaşkanı Gülkız Tülay, Türkiye’de 2005 yılının satranç için bir milat olduğunu belirterek, bu tarihten itibaren satrancın okullarda seçmeli ders olarak verilmesi ile birlikte bu spor dalının hızlı bir şekilde yükseldiğini gösterdi. 4 bin yıllık geçmişe sahip satrancın Türkiye’de çok iyi bir konuma geldiğini ve 4 bini aşkın sporcu ile faaliyet gösteren bir spor dalı olduğunu söyledi. Türkiye’de 10 binin üzerinde okula satranç sınıfı kurduklarını belirten Tülay, satrancı evlere taşımak istediklerini söyledi. Tülay, “Biz satrancın evlere girmesini sağlayarak, evleri adeta bir spor salonu haline getirmek istiyoruz” dedi.
Satranç Federasyonu olarak Doğu ve Güneydoğu illerine büyük önem verdiklerinin altını çizen Tülay, “Biz Malatya’da Uluslararası Kayısı Festivali Satranç Turnuvası yaptık. Erzurum’da da bir şampiyona yapmayı planlıyoruz. Erzurum’da satrancın emin ellerde olması bizim için bir gurur vesilesi” diye konuştu.
Türkiye satrançta gittiği yerden eli boş dönmüyor
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay, satrancın daha iyi bir konuma geleceğini ve yazılı medya ile görsel medyada da arzuladıkları ölçüde yer bulacağına inandığını belirterek, “Türkiye, satrançta gittiği şampiyonadan eli boş dönmüyor. Erzurum’u da liglerde görmek ve bu ilin takımını kürsüde görmek inanın beni çok mutlu etti. Biz tüm satranç camiasının federasyonuyuz, herkesi kucaklıyoruz. Ancak Doğu ve Güneydoğu’dan şampiyonalara katılan takımların derece yapması bu bölgelerde satranca ilgiyi daha çok artıracaktır” dedi. Türkiye Satranç Federasyonu Asbaşkanı Prof. Dr. Yusuf Doğruer ise 10 yıldır satranç federasyonun içinde bulunduğunu ve bir akademisyen olarak satrancın üniversiteler için çok önemli olduğunu ifade ederek, “İyi ki, satranca hizmet veriyorum” dedi. Söyleşi plaket töreni ile sona ererken, Satranç İl Temsilcisi Akın Yayık da, Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tülay’a çiçek verdi. Söyleşiye Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mevlüt Said Keleş, Atatürk Üniversitesi Satranç Kulübü Kurucu Danışmanı Deniz İpekten ve satranç kulübünün üyeleri ile öğrenciler katıldı.