Sarıkamış Harekatı’nın 100. Yılında Türk Milleti adeta Allahuekber Dağları’na aktı. Asrın yürüyüşüne TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yanı sıra 30 bine yakın kişi katıldı. Dev bayraklarla 2 saat süren yürüyüşün ardından şehitler için saygı duruşundu bulunuldu. 

Enver Paşa komutasında 100 yıl önce düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen 60 bin Mehmetçik'i anmak için 7'den 70'e her yaştan binlerce kişi şehitlerine yürüdü. Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 derece olmasına karşın yürüyüşe TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile birlikte Erzurum GHSİM İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, Palandöken İlçe Müdürü Köksal Kaçmaz  ve Türkiye'nin dört tarafından Sarıkamış'a akın eden yaklaşık 30 bin kişi katıldı.
MEŞALELERLE YÜRÜDÜLER

Sarıkamış’ta ilk tören meşaleli yürüyüşle yapıldı. Şehitler Mahallesi'nde bulunan Kazım Karabekir Paşa Camisi önünden kortej eşliğinde başlanan yürüyüş, yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan Şehitler Anıtı önünde son buldu. Şehitler Anıtı önüne kadar ellerinde meşalelerle yürüyen kalabalık grup burada şehitler anısına saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu. Tören kapsamında Sarıkamış şehitleri için Kazım Karabekir Paşa Camisi'nde Mevlidi şerif okutuldu.


KARDAN HEYKEL AÇILDI

Sarıkamış Harekatı'nın 100'üncü yılı nedeniyle düzenlenen anma etkinliklerine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gülahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Spor Lisesi'nden 23 öğrencinin 2 öğretmenle birlikte 1 haftada 100 kamyon kar kullanarak yaptığı kardan heykellerin ve fotoğraf sergisini açtı. Şehitlere vefa duygusunun işlendiği 4 değişik figürden oluşan kardan heykeller, birbirlerine yaslanarak şehit olan askerleri yansıtıyor.  Yine aynı lise öğrencilerinin fotoğraf sergisi Bakan Kılıç tarafından açıldı. 
Sarıkamış'ta millet ve vatanın bağımsızlığı için şehit olan binlerce Mehmetçiğin anısına bir araya geldiklerini belirten Kılıç, açılışlar sonra spor salonunda toplananlara hitap etti. Sarakımış'ta şehit olan askerleri anmak için bulunduklarına dikkati çeken Kılıç, şöyle dedi:

"Şehitlerin hatırasını yaşatabilmek için onların gösterdikleri fedakarlığı nesillerin hatırlaması için buradayız. Burada önemli olan şu, geçmişimizde atalarımızın bize bu vatanı nasıl emanet ettiğini iyi bilmemiz gerekiyor. Gençlerimizin, onların dedelerinin neler yaşadığını, ne fedakarlıklar gösterdiğini iyi anlamaları gerekiyor. Sarıkamış, Çanakkale, Dumlupınar, Zafertepe, Milli Mücadele bunların hepsi iyi hatırlanması gereken, iyi özümsenmesi gereken ve gelecek nesillere bunların anlamını iyi taşınması gereken hatıralarımızdır. Bizi millet yapan, milletimizi millet yapan hatıralarımızdır. Ümit ediyorum ki geleceğe, geçmişte yaşadıklarımızı iyi bilerek, iyi öğrenerek geleceğe çok daha sağlam adımlarla hep beraber yürüyeceğiz."

30 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Etkinliklerin son gününde binlerce genç ecdadına yürüdü. Türkiye'nin dört bir tarafından gelen ve her yaştan yaklaşık 30 bin kişi, şehit düşen Mehmetçikleri anmak için Sarıkamış'ın Kızılçubuk Köyü'nde buluştu. 'Asımın Nesli Asrın Yürüyüşünde, Gök Allahuekber, Yer Allahuekber' sloganıyla düzenlenen yürüyüşe TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kars Valisi Günay Özdemir, Kars Belediye Başkanı MHP'li Murtaza Karaçanta, milletvekilleri, kamu kurum müdürleri ile Türkiye'nin farklı illerinden çok sayıda kişi ve öğrenciler katıldı. 

Yürüyüşe katılanlara kamyonlarla erzak, Türk bayrağı dağıtıldı ve şehitler için Kuran-ı Kerim okundu. 


ŞEHİTLER ÖLMEZ VATAN BÖLÜNMEZ

Dev bayraklarla 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganlarıyla sıfırın altında 10 derece olan soğukta yürüyüş başladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’ın da katıldığı 8.5 kilometrelik yürüyüş iki saat sürdü. Yürüyüşün ardından Sarıkamış Şehitliği Anıtı önünde tören düzenlendi. Anıta çelenk sunumu yapıldıktan sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı binlerce katılımcı tarafından büyük bir coşkuyla okundu. Sarıkamış şehitlerini anma etkinlikleri kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden toplanıp bisikletle İstanbul’dan Kars’a gelen bisikletçiler getirdikleri toprakları TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundu.
Kars Valisi Günay Özdemir de yaptığı konuşmada, Anadolu’da fethedilen ilk kentin Kars olduğunu belirterek, “Sarıkamış tarihimiz açısından çok önemli bir noktadır. Çünkü Sarıkamış Harekatı Osmanlı dönemindeki taarruza geçişin bir başlangıcıdır. Sarıkamış harekatı gerçekten Osmanlı tarihi ve dünya tarihi açısından çok önemli bir değişim noktasıdır” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala ise selamlama konuşmasında, Sarıkamış harekatının çok iyi anlaşılması gerektiğini söyledi. Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç da konuşmasında, “Burada yaşananlar burada ortaya konulan kahramanlıklar her zaman hatırlanacaktır. Gençlerimize burada neler yaşandığını bizzat burada görmeleri ve anlatmak gerekir. Ecdadımız vatan için millet için kutsal değerleri için şehit olmayı göze alarak buraya geldi. Bu bilinç ve inançla biz bugün de yolumuza devam ediyoruz. Hiç kimse bu milletin içerisine ayrılık sokamayacak. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bu milletin gençliği buna müsaade etmeyecek. Bugüne kadar nasıl müsaade etmedilerse yine izin vermeyecekler. Ecdadımıza sahip çıkacağız. Bugün burada bizimle yürüyen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise yaptığı konuşmada, 1. Dünya Savaşında serhat boyunca on binlerce vatan evladının burada vatanı için, bayrağı için milleti için şehit düştüğünü söyledi. Bugün şehitleri anmak için burada olduklarını anlatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir kutlu yürüyüş yaptık. Aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin ruhu da bu kutlu yürüyüşte bizimle birlikte oldu. Yurdumuzun dört bir köşesinden gelen vatandaşlarımız istikbalimizi borçlu olduğumuzu kutlu insanları hatırlamamıza vesile oluyor. Mezarları kar ve buz olan ecdadımızı şükranla anıyoruz. 1915 yılında yapılan bu savaş bizim için trajediye dönüşmüştür. Yüz yıl önce Anadolu'nun dört bir yanından gelen 90 bin Mehmetçik burada destek yazmıştır. Türk milleti, Anadolu'yu vatan yapmak için ayağını bastığı her karışın bedelini ödemiştir. Bu topraklarda sadece yaşamadık canımızla kanımızla kendi destanımızı da yazdık. Kim bizden ne isteyecekse önce bedelini ödeyecektir, bu toprakları kan çiçekleriyle vatan yaptık. Allah bu millete bir daha böyle acı yaşatmasın. Bu topraklarda gaflete düşen fitneye yenik düşer. Geleceği inşa etmek için geçmişte yaşadıklarımızı unutmamalıyız. Eğer 30 yıldır ekilen fitne tohumu bizi birbirimize düşürememişse milletimizin basireti ve ferasetidir. Bunu muhafaza etmeliyiz. Daima güçlü olmaya, diri olmaya mecburuz. Türkiye Cumhuriyeti İslam coğrafyasının parlayan yıldızıdır. Bugün neyimiz varsa şehitlerimize gazilerimize borçluyuz. Gelin böylesine anlamlı günde birliğimizi ve dirliğimizi bir daha pekiştirelim. Bugünleri bir muhasebe günü yapalım. Şehitlerimize ve gazilerimize miraslarına ne kadar sahip çıktık. Siyasetçiler olarak, bürokratlar olarak bu ülkenin insanları olarak şehitlerimize ve gazilerimize olan borcumuzu ne kadar yerine getirebildik.”