Gençlik ve Spor Bayramı’nın 98’nci yıldönümü Erzurum’da coşkuyla kutlandı. Zaman zaman yağan yağmura rağmen, bayram coşkusu dinmedi. Kortej yürüyüşünün ardından gerçekleşen spor gösterileri nefesleri keserken, sporcuların şovu halktan yoğun alkış aldı. Erzurum adına uluslararası arenada kürsüye çıkan şampiyonlar protokol tarafından ödüllendirildi.

GHSİM / ERZURUM

Gençliğin bayramı Anadolu’nun zirvesinde coşkuyla kutlandı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, Erzurum Havuzbaşı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Fuat Taşkesenligil’in çelenk sunumu ile başladı. Çelenk sunumu ile başlayan kutlamalarda katılımcılar hep bir ağızdan İstiklal Marşı’nı okudu ve şehitler için saygı duruşu yapıldı.

Kortej yürüyüşüne yoğun ilgi

Çelenk koyma töreninin ardından Cumhuriyet Caddesi’nde kortej yürüyüşü yapıldı. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Vali Seyfettin Azizoğlu, AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, askeri erkan, öğrenciler, sporcular, antrenörler ve vatandaşlar katıldı. Büyük ilgi gören ve 15 Temmuz Demokrasi Kent Meydanı’na kadar devam eden kortej yürüyüşünde, vatandaşlar korteje katılanları alkışlayarak bayram kutlamalarına eşlik etti.

Mehteran ve spor gösterileri nefes kesti

Erzurum Valiliği öncülüğünde Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün organize ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 98. Yılı kutlamaları 15 Temmuz Demokrasi Kent Meydanı’nda devam etti. Burada Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı, halkın yoğun alkışları arasında gösteri yaptı.

19 Mayıs bağımsızlık mücadelesidir

Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde yaptığı konuşmada şunları söyledi.“Tüm umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün, Samsun’a çıkması bağımsızlık mücadelemizin de başlangıcı olmuştur. Bu tarihle birlikte milletimiz kendi tarihini çizmeye başlamış ve esaret altında var olunmayacağını anlamıştır. 19 Mayıs ülkemiz için dönüm noktasıdır. Mustafa Kemal’in başlatmış olduğu bu mücadeleyi her zaman bizde sürdüreceğiz. 2011 Üniversiade, 2017 EYOF gibi organizasyonları başarı ile yaptık, şimdi de 2016 Kış Olimpiyatları’na talip bir kentiz. Geleceğimiz olan gençlerimizin bayramını kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’yi en iyi seven insan, işini en iyi yapan insanlardır. Bizde işini iyi yapan gençler yetiştirmek için gayret gösteriyoruz. Bu vatanı bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, kahraman şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun” dedi.

19 Mayıs’ta bir ülke küllerinden doğdu

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 19 Mayıs’ta yeni bir ülkenin küllerinden doğduğunu belirtti.Sekmen, “Milletlerin yaşamlarında milli bayramlar dini bayramlar vardır. Biz hem milli bayramlara hem de dini bayramlarımıza ayrı bir önem veririz. Milli bayramlarımızla milletimizin tarihteki büyük mücadelelerin büyük anısını yaşatırız. Bugünlerde gençlere o günleri anlatmak üzere bir araya toplanırız. O günleri yad ederiz. Bugün 19 Mayıs; aziz Türk milletinin, büyük Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıldığı, tarih sayfasından silindiği bir dönemde büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, o günkü yetkililer bir karar alarak Mustafa Kemal Paşa’yı Samsun’a gönderme kararı verirler. Oradan yeni bir devlet çıkarmak üzere bağımsız, özgür, kendi yakları üzerinde duran bir devlet kurma vesilesi ile Samsun’dan yola çıkılır. İşte o günün anısına bugün bir bayram kutluyoruz, adına da ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’ diyoruz” şeklinde konuştu.

Bu bayram kutlu bayram

Vali Seyfettin Azizoğlu da şunları söyledi:

“Bugün baharın güzel bir gününde 19 Mayıs’ı kutluyoruz. Büyük Atatürk Milli Mücadele’yi başlatmak için Samsun’a çıktı. Samsun’a çıkışının akabinde de bugün buraya, Erzurum gelmişti. Milli mücadelenin başlatıldığı kahraman şehrin, Erzurum’un insanları ile beraber oldu ve milli mücadeleyi başlattı. Bugün 19 Mayıs’ta Milli Mücadele’nin başlatıldığı Erzurum’da, bu bayramı kutlamanın en derin sevgisini, mutluluğunu, huzurunu yaşıyorum. Tekrar bayramımızın kutlu olmasını diliyorum.”

Cumhuriyete giden yolun taşları 19 Mayıs’ta döşendi

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ise 19 Mayıs 1919’da yeni bir Türkiye’nin temellerinin atıldığını ve cumhuriyete giden yolun taşlarının Samsun, Amasya, Erzurum ve Sivas Hattı’nda döküldüğünü belirterek, Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimiz. 19 Mayısta, Gençlik ve Spor Bayramında sizlerle birlikte olmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Cenabı hak sizlere bu milletin bayrağına, vatanına, devletine, milletin kendisine sahip olma feraseti, idraki nasip etsin. Cumhuriyetimiz kurulmadan hemen önce 19 Mayıs’ta, o cumhuriyete giden yolun taşları döşenmeye başlamıştı. Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs’ta Samsun’a çıktı ve ondan sonra Türkiye’de Anadolu’da müthiş bir meşale yanmaya başladı. Bağımsızlık meşalesi, cumhuriyet meşalesi, muasır medeniyetin, çağdaş uygarlığın üzerine çıkma meşalesi. Allah’a şükürler olsun, bugün 2017’de başını dimdik tutan bir Türkiye var. Allah’ın izniyle de başımızı dimdik tutmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

Yağmura rağmen spor gösterileri nefes kesti

15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda yapılan kutlamalarda Mehteran takımının gösterisinin ardından GHSİM bünyesinde faaliyetlerini sürdüren sporcular; karate, taekwondo, jimnastik gösterileri yaptı. Zaman zaman yağmur altında yapılan gösteriler alkış alırken, protokolün de yoğun ilgisi ile karşılandı. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ve diğer protokol üyeleri basketbolcuların gösterilerine de eşlik etti. Basketbol potasına serbest atış yapan protokol üyelerinin oldukça başarılı oldukları gözlerden kaçmadı. Bakan Akdağ ve Milletvekili Ilıcalı’nın isabetli atışları vatandaştan yoğun alkış aldı.

Başarılı sporculara ödül

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Vali Seyfettin Azizoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 2016-2017 sezonunda salon sporlarının yanı sıra buz ve kış sporlarında Türkiye adına uluslararası arenada şampiyon olan sporcuları ödüllendirdi.

Zaman zaman Bakan Akdağ ve diğer protokol üyeleri şemsiye ile yağmurdan korundu. Davetlilere ve halka Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan şapkalar dağıtıldı.

Bakan Akdağ ve protokol üyeleri Yakutiye Medresesi’ndeki sergiyi de gezerken, Palandöken ve Yakutiye Gençlik Merkezi müzisyenleri de seslendirdikleri şarkılarla davetlileri coşturdu. Protokol üyelerinin minik çocuklara yakın ilgi gösterdikleri de gözlerden kaçmadı. Bazı vatandaşlar, Bakan Akdağ ile selfie yapmayı da ihmal etmedi.